Noël Balen & Vanessa Barrot 

Noël Balen on rans­ka­lai­nen kir­jai­li­ja, es­seis­ti ja musiik­ki­krii­tik­ko, joka on kir­joit­ta­nut usei­ta muusi­koi­den elä­mä­ker­to­ja. Balen on ollut nuo­res­ta asti in­to­hi­moi­nen jazzin har­ras­ta­ja. Ba­le­nin esi­kois­teos, no­vel­li­ko­koel­ma La musique adoucit les meurt­res, il­mes­tyi vuon­na 1987. Hänet tun­ne­taan myös Le sang de la vigne -dek­ka­ri­sar­jas­ta. Balen on työs­ken­nel­lyt myös tuot­ta­ja­na ja so­vit­ta­ja­na. Avai­dor jul­kai­si vuon­na 2014 hänen Djan­go - val­la­ton vir­tuoo­si elä­män­ker­ta­teok­sen­sa rans­ka­lai­ses­ta jazz­ki­ta­ris­tis­ta Djan­go Rein­hard­tis­ta. 

Va­nes­sa Bar­rot on rans­ka­lai­nen kir­jai­li­ja, joka on oman tuo­tan­ton­sa li­säk­si kir­joit­ta­nut teok­sia yh­teis­työs­sä mie­hen­sä Noël Ba­le­nin kans­sa. Hel­mi­kuus­sa 2018 il­mes­ty­vä Kal­ma­kää­ry­lei­tä mur­ha­kas­tik­kees­sa on Va­nes­sa Bar­ro­tin ja Noël Ba­le­nin ja yh­des­sä kir­joit­ta­ma.

noel-balen-vanessa-barrot.jpg

Julkaisut

Kalmakääryleitä murhakastikeessa (2018)
 

Lyonin gourmet-ravintolapiireissä ruoka maistuu krantummillekin. Gastronomialehden päätoimittaja Laure Grenadier kirjoittaa juttusarjaa Ranskan ruokapääkaupungista lukijoidensa ahmittavaksi. Yksi sarjaan haastatelluista on huippukokki Jérôme Thévenay; haastattelu jää miehen viimeiseksi. Kun tuoni alkaa korjata satoa muidenkin haastateltujen keskuudessa, Grenadier huomaa joutuneensa keskelle murhasarjaa.

Musiikkikirjailijana, muun muassa kiitetyn Django Reinhardt -elämäkerran tekijänä kunnostautunut Noël Balen on kotimaassaan Ranskassa myös arvostettu rikoskirjailija. Hän on ansioitunut myös teostensa televisioversioiden käsikirjoittajana. Balenin yhdessä puolisonsa Vanessa Barrotin kanssa luomassa dekkarissa klassiset rikoskirjallisuuden hyveet taitavasti rakennettuine juonenkäänteineen yhdistyvät gastronomisten nautintojen kuvailuun. Tästä herkusta voivat nyt suomalaislukijatkin nautiskella - turvallisen myrkyttömissä olosuhteissa. Einari Aaltosen suomennos on jälleen kerran herkullista laatutyötä.

Django (2014)
 

Kitaristi Django Reinhardt oli aikansa suurin eurooppalainen jazzmuusikko, ja hän on elämäntarinaltaan edelleenkin yksi maailman kiehtovimmista muusikoista. Reinhardt on yksi harvoista kaikkien vain etunimellään tuntemista alan taiteilijoista; samaa sarjaa kuin Bird, Miles ja Louis... Legendaarisen kitaristin tarina vie matkalle 1930-luvun mustalaisleiristä Pariisin savuisiin jazz-kapakoihin ja Ranskan Rivieran loisteliaisiin kasinoihin. 

Kuka oikein oli tämä vain kahdella sormella soittanut virtuoosi, jonka soitossa romanimusiikin melankoliset sävelet yhdistyivät iloiseen chansoniin ja Atlantin takaa Eurooppaan rantautuneeseen swingiin? Kirjailija Noël Balen paneutuu tarkasti Djangon vaiherikkaaseen elämään ja musiikkiin. Gipsy swingin isähahmon levytyksiin tutustutaan perusteellisesti. Djangon elämä päättyi traagisesti vain 43-vuotiaana, mutta hänen musiikkinsa on vahvasti hengissä edelleenkin.